Ølglas

Ølkruset

Ølkruset er et stort og tungt glas, der som regel kan indeholde større mængder øl, end de andre glastyper. Man kan finde ølkrus i mange forskellige varianter. Ølkruset er velegnet til en fredag aften med vennerne, hvor man drikker pilsner eller lager og hvis du nyder at skåle, kan du trygt bruge dette glas, uden at det går i stykker. Det er også gerne ølkruset, som de bruger i de tyske biergartens og i münchen til oktoberfest, hvor de servere øl i liter krus, kaldet “ein Mass”


Pilsnerglasset

Glasset er typisk højt og tyndt og formet som en trompet. Formen på denne slags glas gør at øllet rammer det bagerste af tungen og derfor fremhæver øllets bitterhed. Pilsnerglasset er mest velegnet til øl man bruger som tørstslukkere og specielt pilsnere og lagers, gør sig godt i det høje og tynde glas, hvor man kan betragte de livlige bobler og det fyldige hvide skum på toppen.


Tulipglasset

Tulipglasset har sit navn fra tulipanblomsten. Glassets elegante form formår, at skabe en god balance mellem det åbne og det lukkede glas. Det er et godt allround glas, som både holder øllets aromaer inden i glasset, men stadig med plads til næsen, så man kan nyde duften. Glasset er god til at optimere duft- og smagsindtryk. Glasset fås i mange varianter og kan bruges i mange sammenhænge, da glassets kurvede former gør at glasset passer såvel til fine dining, eller til de afslappende aftener med vennerne.


Hvedeglasset

Hvedeglasset minder om pilsnerglasset, da begge glas er både høje og smalle. Begge glas er elegante at se på, men hvedeglassets former er mere kurvede. Glasset munder ud i toppen, så der er plads til den vedvarende, krydrede og velduftende skumkrone, som kendetegner hvedeøllen. Højden på glasset er med til, at placere øllet bagerst i munden, så øllets bitterhed bliver fremhævet.


Snifterglasset

Snifterglasset fås i mange varianter og formen minder meget om et cognacglas med dens brede midte, som snævrer ind mod toppen. Glasset skal ikke fyldes til kanten, da der skal være plads til at øllet slynges rundt, så aromaerne kommer til sin ret, kulsyren bliver slået ud og smagsløgene kommer i rigtig kontakt med øllet. Det er et populært glas og er velegnet til bl.a IPA eller mørkere øl som stout. Dog kan det pga sin form anvendes meget bredt til de forskellige øltyper.


Gobletglasset

Kært glas har flere navne. Gobletglasset kaldes både for goblet og chalice, hvilket oversat betyder bæger. Glasset består af sin brede stilk og en skål som enten bliver bred og så går lige op, eller endda går lidt ud. Glasset er godt til at få alle smagsindtrykkene med, da glassets form er med til at sørge for at øllet kommer rundt i hele munden. Glasset er godt egnet til de mørkere øl, bl.a stout hvor aromaerne ikke behøver fremhæves via glassets form. Dette glas bliver meget brugt til de belgiske kloster ales.


Tekuglasset

Tekuglasset minder om et vinglas med sin lange stilk og bløde former. Glasset egner sig især rigtig godt til IPA, da glassets udforming gør det nemt at svinge øllet rundt og derved frigive flere af øllets dejlige aromaer. Det er et elegant glas, som egner sig til en flot borddækning, hvor der serveres øl til en lækker middag.


Vinglasset

Hvis man ikke har et decideret ølglas derhjemme, kan man sagtens bruge et vinglas. Især et stort rødvinsglas der bidrager til, at øllen rigtig kan udfolde sin aroma. Er især velegnet til stouts, fadlagrede øl og IPA.